Hogyan készíthetsz bútort házilag?

Bútorkészítés házilag

A bútorkészítés ugyan egy külön szakmának számít – ahogyan az asztalos, a szobafestő, vagy a szakács mesterség is – mégis előbb vagy utóbb minden hobbibarkács életében eljön az a pillanat, amikor a sarkára áll és kijelenti: ezt a bútort én is eltudom készíteni!

Kezdetben érdemes egy egyszerűbb polcot elkészíteni, majd jöhet az egyedi asztal, a komód, vagy a gardróbszekrény. Ha valaki már egy tapasztaltabb „ Do It Yourself” vagyis csináld magad bútorkészítő, akkor nekifoghat akár egy egyedi konyhabútor elkészítéséhez is.

Mire van szükséged ahhoz, hogy házilag készíts bútorokat?

Ha profi bútorkészítővé szeretnél válni, akkor mindenféleképpen legyenek profi asztalos szerszámaid:

  • legyen egy pontos mérőszalagod és vízmértéked
  • legyen egy strapabíró dekopírfűrészed
  • legyen nálad egy csavarbehúzó, vagy csavarhúzó
  • legyen ácsceruzád, fúród, kalapácsod, facsavarok
  • legyen egy pontos és jól kiszámolt terved
  • legyen kéznél szorító is, ha lamellóval rögzíted az elemeket.

Erre azért lehet szükséged, mivel a lamellózás nagyon esztétikus, hiszen nem látszik majd az elkészült bútoron a csavarok feje, illetve a lapszabászatban vásárolhatsz már csavartakaró matricát is.

Hogyan érdemes alaposan megtervezni egy bútort?

Ha már ismered a bútorkészítés alapjait, akkor már belevághatsz nagyobb volumenű projektekbe is, amihez érdemes előtte alaposan megtervezni és méretarányosan megrajzolni az egyedi bútort.

Ehhez lehet segítségedre a Sketchup segédprogram, amellyel bútorokat tervezhetsz és amihez a YouTube-on egy magyar nyelvű tutorialt-t is találhatsz.

Ha Te is kezdő bútorkészítő vagy és már megvan a tervrajz egy kisebb polc elkészítéséhez, akkor mindig figyelj oda a pontos mérésre, a csapok összeillesztésére, ami egyszerűnek látszik, mégis kell hozzá némi rutin.

Honnan szerezheted be az anyagot életed első polcának az elkészítéséhez?

Bármelyik barkácsáruházban beszerezheted a bútorlapokat, amelyeket aztán a lapszabászat részlegen a kívánt méretűre vágnak  neked, persze négyzetméteráron. Ezért is fontos már előtte pontosan kiszámolnod, hogy milyen és mekkora bútorra lesz szükséged.

Abban az esetben, ha már van otthon régebbi bútorlapod, akkor mérd le, mekkorára szeretnéd levágni. Majd jelöld be ácsceruzával, és egy derékszög segítségével vetítsd ki a másik oldalra. Ezután már csak le kell vágnod a kívánt méretre egy dekopírfűrésszel.

Egyébként a lapszabászatban, ahol majd levágatod a bútorlapokat, kapsz csavarokat, valamint polcrögzítőket és jó tanácsokat a bútorkészítéshez.

Az otthoni bútorkészítés olcsóbb?

Az otthoni bútorkészítés nem feltétlen olcsóbb.

Ha házilag készítesz bútorokat, akkor bútorkészítés során fontos, hogy rendkívül előrelátóan és gondosan járj el, ugyanis könnyen sok bosszúságot okozhatsz magadnak és a költségeid is gyorsan elszállhatnak.

Amennyiben nincs időd, vagy csak egyszerűen nem szeretnél foglalkozni a bútorkészítéssel, akkor keresd az egyedi bútor készítés mestereit!

Takács Gábor

+36 30 288 5627

Terleczky Zsolt

+36 70 356 1875